profit.bgfoto: pexels.comПерсеидите са едно от най-забележителните астраномически събития през годината.Метеорният поток

...
profit.bgfoto: pexels.comПерсеидите са едно от най-забележителните астраномически събития през годината.Метеорният поток
Коментари Харесай

Нощното небе ще се озари от 75 падащи звезди на всеки час

profit.bg

foto: pexels.com

Персеидите са едно от най-забележителните астраномически събития през годината.

Метеорният поток е деен от средата на юли до края на август, като пикът му се следи сред 11 и 13 август, съгласно обява на списание Space.

Според специалистите тази година ще могат да се следят до 75 " падащи звезди " на час, или другояче казано - метеори.

Луната и светлинното замърсяване обаче е допустимо да пречат на гледката в урбанизираните области, предизвестяват метеоролозите.

Родителското тяло на Персеидите е кометата Суифт-Тътъл.

Тя носи името на своите откриватели — американските астрономи Луис Суифт, който я следи през нощта на 16 юли 1862 година и Хорас Парнел Тътъл, видял я на 19 юли 1862 година

Метеорният поток, упоменат за първи път в китайски хроники през 36 година преди новата епоха, пък получава името си от съзвездието Персей, където се намира неговият радиант -  точка или дребна област на небосклона, от която видимо, заради резултата на вероятността, „ произлизат “ метеорите за наблюдаващия ги от Земята.

Персей се намира съвсем напълно в Млечния път. Граничи със съзвездията Колар, Бик, Овен, Андромеда и Касиопея. В ясни нощи в него могат да се разграничат към 90 звезди, от които обаче едвам десетина са от втора и трета звездна големина.

Данни на НАСА сочат, че Персеидите се движат със скорост от към 60 километра в секунда. Това е 250 пъти по-бързо от реактивен аероплан.

Учените пресмятат, че в случай че човек пътува върху метеор от този поток, той ще стигне от Сан Франциско до Ню Йорк за една минута. В момента пътуването със аероплан сред двата града трае пет часа.

Достигайки земната атмосфера, частиците от метеорния поток изгарят при температура сред 3000 и 10 000 градуса. Тя е към 10 пъти по-високи от тази на лавата на вулкан.

В момента може да се следи и метеорният поток Южни Делта Аквариди, като максимумът му беше в края на юли.

В началото и в края на октомври на небето над нас ще се появят Драконидите и Орионидите, през ноември Леониди, а пред декември - Джеминидите и Урсидите.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР